Gångartskola

av Lena Lennartsson, FEIF domare (internationell domare)

Att rida och lära sig känna hur gångarterna ska vara är något som kan upplevas som svårt som nybliven islandshästryttare. De flesta lär sig dock med tiden att känna om gångarten är bra eller inte i alla fall på sin egen häst. Med lite erfarenhet kan man också känna på en främmande häst om gångarterna är rena. Däremot kräver det mycket kunskap att förbättra en hästs gångarter. Ett steg på vägen som ryttare är att lära sig se om gångarterna är rena och dessutom kunna se om hästen rids i lämplig form och arbetar på rätt sätt.

Gångartskolan är till för den som vill få tips och idéer om hur man kan titta på rörelsemönster hos hästar. Jag tror att alla människor har sitt eget sätt att titta på rörelser. En del har lätt att hitta ett sammanhang i rörelserna, finna en rytm och se om det är en ren gångart. Det är lite som att lyssna på musik vi upplever det olika. En del besitter stor musikalisk talang medan andra är fullständigt omusikaliska.

De flesta kan utan problem se stora taktfel men har svårt att se de små avvikelserna. Ska man förbättra hästen måste man vara medveten om hästens styrka och svaghet för att lägga upp träningen på lämpligt sätt. Oavsett om man tävlar eller inte, har en flott tävlingshäst eller en helt vanlig bussig kompis är det roligt och utvecklande att ha något att arbeta med.

Jag försöker här beskriva och peka på vissa rörelser som man kan försöka se. Vissa moment i hästens rörelser hör ihop. Dessa har jag sammanlänkat med ett streck. Om strecket hela tiden uppför sig likadant är gångarten ren. Rör det sig lite hur som helst och skiftar i storlek så är gångarten oren. Ja, ni får se om ni om ni ser samma sammanhang som jag tycker är bra. Det finns som sagt massor av olika sätt att titta på gångarter detta är bara några exempel.

Viss terminologi är oundviklig att använda sig av. Carpus kommer hela tiden i texten att benämnas framknä för enkelhetens skull. Trots att vi vet att hästar inte har några framknän. Ordet lateral kommer att dyka upp vid ett flertal tillfällen och betyder samsidig.

Jag har den stora glädjen att presentera hingsten Frami från Häringe, Svensk och Nordisk Mästare i femgång 2002, som exempel på hur det ska se ut. Stort tack till Ia och Denni som så framgångsrikt tränat Frami. Stort tack även till familjen Nevander som äger Frami som så generöst lämnar ut sin hingst för granskning.

Jag vill också tacka Johan Häggberg och Miriam Horn som så vänligt visar taktfel hos olika hästar.

Trav  Galopp Pass Tölt  Skritt     
© Landsberga islandshästar