Galopp

Galopp är en rytmisk och gungande gångart. Det är lätt att se om något inte stämmer i galoppen men det kan vara knepigt att säga vad det är. Hur ser man då om galoppen är ren? Vilket sammanhang kan man koncentrera sig på. Till exempel kan man välja de diagonala benpart som kommer att röra sig lika. I Den rena galoppen skall avståndet mellan detta benpar ständigt vara det samma.

I ren galopp landar de diagonal benparet samtidigt i backen. Strecket som är utritat skall alltid vara vågrätt eller luta uppåt framåt, från bakhoven sett.

Ett tydligt sväv önskas i galoppen. Här spelar tempot en avgörande roll. Desto högre tempo desto längre sväv. Frami, som är femgångare och därmed benägen att fösa in bakbenen ett och ett utan att vinkla upp dem samtidigt, har trots allt ett bra sväv. Han vinklar bra i hasen under galoppen. Om hästen inte vinklar så mycket utan galopperar med mer raka bakben kallas det för femgångsgalopp. Även uttrycket "springer bak" används men det är mer en beskrivning om hur det ser ut. Detta ger alltid ett svagt sväv och dålig bärighet. En häst med mer anlag för att vinkla i hasen galopperar ofta med mer sammanhållna bakben. Får då ett tydligare sväv. Generellt vinklar 4-gångshästar bättre än 5-gångshästar.

Frami håller inte ihop bakbenen i galoppen. Bakbenen kommer lite isär. Svävet blir trots allt bra ändå eftersom han vinklar så gott i hasen.

Se det i rörelse!
Det tar ca. 4 minuter med ett 56k modem.

4-takts galopp

Precis samma sak händer med galoppen som i traven då den blir fyrtaktig. Diagonalen bryts. Detta är vanligt på hästar med starka passanlag. De har svårt att landa diagonalt helt enkelt. Ibland förvärras det hela av att hästen dessutom är stel i rygg och nacke. Sammanhanget att titta på är de diagonala benparet. De ska röra sig lika och ha samma avstånd hela tiden i den rena galoppen.

Frambenet landar före bakbenet i backen. Det sammanhållande strecket lutar nu framåt nedåt. De diagonala benparet är nära varandra. Strecket är mycket kort.

Hästen vill inte hålla ihop bakbenen i språnget utan föser dem under kroppen ett och ett. Detta ger ett svagt sväv. Svävet blir svagare och svagare desto rakare bakben hästen har.

Svagt sväv. Avståndet mellan det diagonala benparet är nu mycket långt.


Kom ihåg att om hästen galopperar rent är strecket lika långt hela tiden.

Se det i rörelse!
Det är samma film som ovan och den tar ca 4 minuter med 56k modem


Vid oren galopp skiftar streckets längd i de olika momenten och syns mycket tydligt i animeringarna (filmerna) som du kan ladda hem.

Se det i rörelse!
Det tar ca 4 minuter med 56k modem

Enda sättet att förbättra galoppen är att rida hästen i rätt form och öva mycket fattningar. Det är stärkande. Även att minska alltmer på tempot förbättrar galoppen.

Man får börja i en låg arbetsform så att hästen klarar av att arbeta med sin överlinje. Hästen klarar då av att galoppera på volter. Visserligen fortfarande något fyrtaktig men ökad bärighet genom att hästen arbetar med sin rygg i ett lågt tempo.

Många hästar tycker om att arbeta när de hittar denna form. De slipper anstränga och spänna sig runt i svängarna. De verkar trivas i sin nya balans och slappnar av i arbetet. Ofta förbättras även de andra gångarterna. Särskilt traven på hästen med svag trav. Överlinjen har stärkts.

Se det i rörelse!
Det tar ca 4 minuter med ett 56k modem

Tillbaka


© Landsberga islandshästar