PassI passen är hästens förmåga till frånspark
med bakbenen och sväv mycket avgörande. Hästen måste
dessutom vara smidig , snabb och ha lätt för ett lateralt rörelsemönster.
Att bara vara benägen till laterala rörelser utan de båda
övriga egenskaperna ger inget annat än en grisepassare. Det
är också lätt att hästen inte får utveckla
sin talang på grund av ryttarens oerfarenhet. Hästen måste
också ha ett psyke och vilja att gå i pass.
Desto mer hästen kan vinkla in sitt bakben under magen desto större
blir svävet. Vi tittar på en sekvens där bakbenet vinklas
in under hästen innan det passerar under magen.
Det är upp till ryttaren att få hästen att hitta rätt form i passen. Ofta kan hästens form vara helt avgörande för passens kvalitet både vad gäller takt och tempo.
Man talar om att ryttare måste lägga rätt spänning i hästen. Att lägga spänning i hästen innebär att man får hästen att bli lateral i rörelsen. Helt enkelt att med sänkt bakdel och god bjudning ta för sig med samsidiga rörelser. Förmågan att hitta rätt spänning är ofta avgörande för hur formen blir. Man vill att hästen ska sträcka ut och inte komma för högt med nacken. Att få rätt bjudning och balans hos hästen i dessa höga tempon kräver stor känsla och talang hos ryttaren. Även hos betraktaren krävs en viss träning för att tillfullo uppskatta god ridning i pass. Att fokusera blicken på rätt saker underlättar. Ofta kan man redan i de sista galoppstegen innan passen se om ryttaren får rätt spänning i hästen eller inte. Galoppformen ska vara på väg att sträckas ut inte komma uppåt. Hästens form är bara en del av passkvaliten. Tyvärr finns det hästar som går i ren tölt i typisk passform och hästar som går i bra pass i en mycket rest form även om det inte är så vanligt. Tar man fokus även på ena bakkotan i svävmomentet så får man oftast en någolunda uppfattning om svävets kvalitet och därigenom även passens kvalitet. Att inte ha den starka laterala rörelsen i kroppen gynnar oftast de övriga gångarterna. Det finns dock hästar med utsökt passteknik som dessutom har starka övriga gångarter även om det är mycket ovanligt. Man kallar pass som blir svag i svävet för att den är fyrtaktig. Nu är det upp till betraktaren att avgöra HUR fyrtaktig passen är d.v.s. HUR stort/litet svävet är. Desto mindre sväv desto mer fyrtakt. När svävet helt försvinner är det bara fyrtakt kvar och hästen närmar sig mer och mer ren tölt.
Den mer utpräglade passhästen har en mer utsträckt form. Nos och nacke sträcks fram och hästens spänning blir mer horisontell, dvs hästen ligger i pass i en lägre form. Bakbenen vinklas in djupt under hästens buk med gott avstånd till backen. Den snabbe passhästen måste förutom ha god teknik även vara vig och ha viljan att gå i pass. Det ska också vara något skoningslöst över pass när den är som bäst. Ryttare och häst ska vara fullständigt överens, hjälperna små och det är mer fråga om ett mentalt sinnestillstånd. Som åskådare ska man få känslan av att om det skulle stå en betongvägg i vägen skulle det bara vara smulor kvar av den då ekipaget passerat och de är långt, långt borta innan dammet lagt sig.
© Landsberga islandshästar |