Ridskola

Att rida islandshäst innebär att man kan välja att rida i fyra eller fem gångarter. Till vänster ses Lena öva på Frodi.


Vad skiljer en islandshäst från en ponny eller en stor häst? Främst är det deras gångarter. Hos oss kan du lära dig att rida i tölt förutom skritt, trav och galopp.
Vi riktar oss till vuxna och ungdomar. Både rena nybörjare som aldrig suttit på en häst och vana ryttare. 
De som har erfarenhet från ponny eller stor häst får chansen att lära sig rida i ytterligare en gångart. De som har tidigare erfarenhet av islandshästar får tillfälle att fördjupa sina kunskaper inom gångarter.

Vi har en åldersgräns på 12 år så att alla ska kunna sadla och tränsa sin häst själva.

Vi har grupper med max tre elever.  1 timmes lektion. Ridning utomhus i 25 x 50m paddock.
Vi följer skolterminerna och varje termin är indelade i 2 perioder. Det innebär att varje period innehåller ca. 10 lektionstillfällen. Priset är baserat på ett lektionspris på 320:-/gång. Ex.10 ggr = 3200:-  Perioderna avlöser direkt varandra vilket gör att de som vill rida hela terminen inte märker av något uppehåll.
Om man inte kan komma vid något tillfälle utan bokar av sin tid finns möjligheter till igenridning i andra grupper.

Försäkring ingår.

Vid mycket dåligt väder hålles teorilektion. Under dessa avhandlas t.ex. hästens exteriör och förutsättning som ridhäst, beteende, utrustningens funktion och tillpassning, gångartslära med videotittande och ridlära. Även egna önskemål från elever tas upp.

De små grupperna ger stort utrymme för individuell inriktning för alla elever.

Program för nybörjare:

Naturligtvis rider vi varje gång men diskuterar ofta varför hästen reagerar som den gör och vilka hjälper som är viktiga för att finna de olika gångarterna. Ridning på mycket lugna och trygga hästar.

När grunden är lagd:


Övergång om så önskas till piggare hästar.

Ryttare utan erfarenhet av islandshästar:


Den mer vane islandsryttaren: 


Individuella övningar beroende på vilken häst man rider. Ridning på mer utbildade hästar.

Givetvis är det inga fasta gränser mellan dessa grupper. Vissa "kompisgrupper" består av ryttare från olika nivåer. Fungerar ändå bra eftersom det är så få elever och kraven på utförandet kan hållas olika.