Instruktör Lena LennartssonVarför är det så spännande med gångarter?
Hur vet man om gångarten är ren?
Om de inte är rena, hur gör man för att förbättra gångarterna?


Jag är B-instruktör och internationell sportdomare sk FEIF domare.  Förutom att ha lektioner på ridskolan undervisar jag också privatelever med egna hästar i mån av tid. Hjälper också till med granskning av ekipage inför tävlingsstarter. Ibland försvinner onödiga poäng för att ryttaren väljer fel tempo eller lägger vikten i visningen på fel saker.

Som instruktör är det lika underhållande med de oväntade men ofta kloka frågorna som nybörjarens sinnelag erbjuder som att se den vane ryttaren manövrera sin häst med elegans.

Jag har stor erfarenhet av gångarter både som ryttare och iaktagare på marken. Tävlar också gärna själv och har tävlat på olika nivåer genom åren. Oavsett vilken roll jag har som ryttare,domare eller instruktör fascineras jag bara mer och mer över islandshästarna och deras gångarter. Jag har även stort intresse av hästarnas sätt att kommunicera och vår förmåga att hantera dem.                                                                                Foto: Bengt Hallberg

Allt detta präglar undervisningen på vår ridskola. För att förstå sig på gångarterna måste man förstå sig på hästar. Det är viktigt med ledarskap och att öva upp sin förmåga till att känna hur hästen svarar på signalerna, allt från de enklaste till de mer komplicerade. Vad som är lika viktigt är att förstå sig på är varför hästen inte svarar (det kan ju faktiskt inträffa). Detta gäller inte bara nybörjargrupperna även om det är de som blir mest prövade i denna svåra konst. Helt enkelt att kunna uppfatta när man "rider fel".

Angående de inledande frågorna hoppas jag kunna inspirera till ökad nyfikenhet inom detta område. Man brukar tala om att hästar är utvecklingsbara detta gäller med all sanning även alla ryttare.


Kom gärna med frågor och synpunkter.


Lena


lena@landsbergaislandshastar.se